Outdoor Medicine

Menu

WFAM (Wilderness First Aid Mountain)

Prijs: € 265

Periode: 16-12-2018

Inleiding

Een unieke cursus als aanvulling op de Wilderness First Aid (WFA) gegeven door artsen getraind in expeditie en wildernis geneeskunde (Outdoor Medicine/Hoogtegeneeskunde Nederland). De WFAM is een specialistische cursus gericht op de niet-medisch geschoolde professional & liefhebber die trektochten, vreemde voettochten en expedities onderneemt maar met name begeleid naar gebieden boven de 4000 meter waar niet direct medische hulp voor handen is. Medische kennis vooraf is noodzakelijk in de vorm van een geldig WFA certificaat of een soortgelijke geldige vooropleiding. De inhoud van de cursus volgt de meest belangrijke richtlijnen en algemene standaarden van de Wilderness Medical Society (WMS).

Praktische informatie

Profiel van de cursist

De cursus is gericht op de niet-medisch geschoolde professional en de liefhebber van het buitenleven  die trektochten, vreemde voettochten en/of expedities onderneemt. Medische kennis vooraf is noodzakelijk in de vorm van een geldige WFA of gelijkende cursus[1]. De deelnemers moeten minstens 16 jaar oud zijn om te participeren in deze cursus. Wie nog geen 18 jaar is heeft schriftelijke toestemming nodig van ouder of voogd.

De e-learning voorafgaand aan de cursus dient afgerond te zijn anders kan de deelname niet plaatsvinden[2]. Voor het maken van de e-learning moet je zo’n 6-8 uur rekenen. De e-learning is vanaf een maand voor de start van de cursus beschikbaar en kan in meerdere fases gemaakt worden. De certificering is gebaseerd op inzet en vaardigheid van de deelnemers tijdens de gehele cursus, 100% aanwezigheid is hiervoor noodzakelijk. Afsluitend dient het examen gehaald te worden.

Locatie

De cursus vindt plaats in en rondom het terrein van het Stayokay Hostel Soest, gelegen in een bosrijke omgeving met de Soester Duinen op steenworp afstand.

Inclusief

 • 1-daagse cursus o.l.v. artsen getraind in wildernis en expeditie geneeskunde
 • cursusmateriaal, inclusief e-learning en online examen
 • zaalhuur
 • certificaat
 • lunch & drankje en onbeperkt koffie & thee tijdens de cursus.

Exclusief

 • Heen- en terugreis naar de cursus locatie.
 • Persoonlijke uitgaven aan drankjes en snacks buiten wat het programma aangeeft.

Mee te nemen

 • Eigen laptop/tablet met internet mogelijkheden. Op de cursus locatie dient ingelogd te kunnen worden op het netwerk om het examen te kunnen volgen.
 • Smartphone/tablet om interactief mee te doen met de presentaties.

[1] Een geldig WFA certificaat moet bij inschrijving kunnen worden overlegd. Wanneer u geen WFA certificaat bezit maar wel een andere gecertificeerde EHBBO cursus heeft gevolgd kunt u schriftelijk een aanvraag indienen om te kunnen instromen in deze cursus.

[2] Wanneer de cursist de e-learning niet heeft afgerond voorafgaand aan de cursus mag de cursist niet met de cursus meedoen en zal er geen restitutie plaatsvinden van het inschrijfgeld.

Curriculum

Sponsoring

Accreditatie

Benefiet

Instructeurs

Programma

Programma

Tijdens deze zeer intensieve cursus leer je een aantal diagnoses stellen en te behandelen. We behandelen de medicamenteuze inhoud van je medische kit. We zullen ingaan op algemene en hoogte gerelateerde ziektebeelden en ziektebeelden op hoogte en levensreddende (be)handelingen hiervoor. De behandelrichtlijn voor de drie belangrijkste hoogte gerelateerde aandoeningen zal uitvoerig besproken worden.

De cursus bestaat uit een dag van instructie en praktijk maar wordt voorafgegaan door een dag thuisstudie in de vorm van een e-learning. De e-learning is vanaf een maand voor de start van de cursus beschikbaar en kan in meerdere fases gemaakt worden.

 

Instructie dag (8:30-17:30u):

 • Interactieve herhaling van de hoogte gerelateerde aandoeningen (acute hoogteziekte, hoogte longoedeem en hoogte hersenoedeem) middels interactieve presentatie.
 • Interactieve herhaling van overige ziektebeelden/aandoeningen die voorkomen op hoogte (hypothermie, bevriezingen en andere aandoeningen)
 • Workshops
 • Scenario training
 • (Online) examen. Omdat het doel van deze cursus kwalitatief goed geschoolde cursisten af te leveren is zal de norm hoog zijn (90% goed)