Bekijk alle cursussen en congressen

Er zijn 4 aankomende evenementen
Als eerste erbij zijn?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

5 tips om lawine terrein te herkennen

Deze week meldde wePowder dat er deze winter al 69 mensen zijn omgekomen in de Alpen door lawines. Ook voor lawines geldt: “voorkomen is beter dan genezen”. Om deze reden is kennis over lawines erg belangrijk voor degene die plannen om offpiste gaan. Naast instabiliteit van de sneeuwlaag en de aanwezigheid van een trigger (door de mens of natuur), zorgen specifieke terrein kenmerken voor een verhoogd risico op lawines. Wij hebben vijf van deze kenmerken voor je samengevat.

  1. De hellingshoek beïnvloedt de frictie tussen de helling en de sneeuwlaag. De meeste lawines ontstaan op hellingen met een hoek tussen de 35 en 40°.
  2. De blootstelling van de helling aan de wind bepaalt of de sneeuw op die plek wordt weggeblazen of dat het zich daar opstapelt. Op beschutte hellingen kunnen sneeuwplaten worden gevormd door de wind. Hier is het risico op plaatlawines verhoogd.
  3. De vorm van het terrein bepaalt waar sneeuw zich verzamelt (zoals in geulen en op grote open hellingen) of waar de sneeuwlaag juist dun is (zoals op de randen).
  4. De oriëntatie van de helling ten opzichte van de zon heeft een effect op de hoeveelheid straling die de helling ontvangt. De sneeuwlaag is vaak kouder en zwakker op de noordzijde. Met name tijdens de lente leidt de straling op de zuidzijde tot een verhoogd risico op natte sneeuwlawines.
  5. De ondergrond beïnvloedt de frictie tussen de grond en de sneeuwlaag. Een gladde ondergrond verhoogt het risico op lawines. Op plaatsen waar het smeltwater niet goed weg kan zakken in de ondergrond, is er een groter lawines gevaar.

Voor meer informatie raden wij aan om te kijken op White risk en een lawine cursus te volgen bij Snow Safety Center of wePowder.