Bekijk alle cursussen en congressen

Er zijn 4 aankomende evenementen
Als eerste erbij zijn?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Outdoor Medicine opereert sinds haar oprichting in 2011 vanuit een stichting zonder winstoogmerk, genaamd Stichting Dutch Expedition & Wilderness Medical Society. Outdoor Medicine is opgericht door artsen die in Nederland opgeleid zijn en die uitgebreide internationale ervaring hebben.

Doelstellingen

Outdoor Medicine heeft als doel om (internationale) samenwerking te bevorderen tussen (para)medici (en anderen) die geïnteresseerd zijn in expeditie geneeskunde, wildernisgeneeskunde of geneeskunde in extreme omstandigheden. Daarnaast is ons doel om kennis van dit vakgebied te vergroten, delen, verspreiden en ‘best medical practices’ te stimuleren.

Strategie

Wij bereiken onze doelstellingen door workshops, lezingen, cursussen, congressen, reizen en andere activiteiten op het gebied van expeditie- en wildernisgeneeskunde te organiseren. Daarnaast geven wij medisch advies voorafgaand aan en/of gedurende expedities, avontuurlijke reizen, extreme sporten of vrijwilligerswerk in afgelegen gebieden. Advies wordt zowel op afstand als ter plaatse gegeven.

Het Bestuur

Maybritt Kuypers

Maybritt is SEH-arts KNMG en Fellow aan de Academy of Wilderness Medicine. Zij is o.a. AWLS cursusleider en instructeur.  Maybritt voelt zich overal op planeet aarde thuis; ze heeft gewerkt in de tropen, poolgebieden, in de bergen en op zee. Haar grootste passie is echter de bemande ruimtevaart. Zij is werkzaam als Flight Surgeon voor de European Space Agency (ESA) en als Medical Officer voor XCOR Space Expeditions.

Michiel van Veelen

Michiel is momenteel werkzaam als HEMS & Aeromedical Retrieval Physician in Maun, Botswana bij Okavango Air Rescue. De afgelopen jaren was hij SEH-arts in Gaborone, Botswana. Na diverse projecten in Afrika en een expeditie van Rotterdam naar Kaapstad over land, is hij de afgelopen jaren betrokken geweest bij de specialistische vervolgopleiding tot SEH-arts in Botswana. Hij is Fellow kandidaat aan de Academy of Wilderness Medicine en heeft een diploma tropengeneeskunde & hygiene. Michiel is cursusleider en instructeur van zowel de AWLS, AWM als de Mountain Medicine cursus.

Michiel is verslingerd aan kitesurfen, toerskiën, alpinisme en mountainbiken. Ook duikt hij graag op afgelegen plekken in de Indische Oceaan, Afrikaanse grote meren, Rode Zee, Australische kust en Middellandse Zee. 

Anne Brants

Anne is al tijdens haar studie geneeskunde begonnen om haar passie voor reizen te combineren met haar opleiding. 2010 is zij begonnen aan een reeks cursussen in het buitenland, ze heeft het Diploma in Mountain Medicine behaald en is Fellow in Wilderness Medicine. Ze is als expeditie arts afgereisd naar Arctisch Noorwegen, Tanzania, Antarctica, Oman en heeft ze twee seizoenen op Everest Basecamp gewerkt. Anne speelde een belangrijke rol in de eerste hulpverlening op Mount Everest na de aardbeving in Nepal in 2015. Nu combineert ze haar baan als spoedeisende hulp arts met het begeleiden van expedities en is het haar missie om ervoor te zorgen dat jonge artsen niet onvoorbereid op expeditie gaan.

Joost ten Brinke

Joost is traumachirurg en deed een deel van de opleiding tot tropenarts. Hij is Fellow kandidaat aan de Academy of Wilderness Medicine en ATLS instructeur. Joost is cursusleider en instructeur van zowel de AWLS, Mountain Medicine cursus en de African Wilderness Medicine cursus.

Tijdens zijn opleiding tot chirurg werkte hij in Zuid Afrika en gedurende zijn studie heeft hij onder meer co-schappen gelopen in Tanzania. In zijn vrije tijd klimt Joost graag in de Alpen, heeft hij op de top gestaan van de Kilimanjaro, schaatst hij in de natuur van Zweden, houdt hij als enthousiast imker enkele bijenvolken.

Wouter Jetten

Wouter is opgeleid als SEH-arts KNMG. Wouter werkte o.a als scheepsarts bij Greenpeace in het noordpoolgebied en als expeditiearts op de Kilimanjaro. Ook heeft hij ervaring opgedaan in een klein ziekenhuis in het noorden van Kameroen en werkte hij een periode in het Caribisch gebied. Wouter is o.a. cursusleider en instructeur voor de AWLS en DMLS  cursus. Wouter woont op een traditioneel zeilend vrachtschip waar hij regelmatig het water mee op gaat. Zijn interesses liggen met name bij berg- & maritieme geneeskunde.

Remco Berendsen

Remco is werkzaam als anesthesioloog in het Leids Universitair Medisch Centrum, met als aandachtsgebied (kinder)cardiothoracale anesthesie. Als anesthesioloog doet hij onderzoek naar de effecten van hypoxie op het menselijke lichaam. Hij is in het bezit van het internationale diploma in mountain medicine. Hij is AWLS instructeur en cursus leider van zowel de wilderness First Aid Mountain als de Mountain Medicine cursus. Hij is mede oprichter van de Maatschap Hoogtegeneeskunde Nederland en al jaren commissie lid van de medische commissie van de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging. Zijn interesse ligt dus op het gebied van de berggeneeskunde en dan met name de gevolgen die het hooggebergte heeft op de fysiologische veranderingen en de pathologie die hierbij optreedt. Zijn huidige onderzoekslijn heeft als thema: ”How to empower the Altitude traveller?”

Het Team

Marieke van Vessem

Marieke is sportarts in opleiding in Veldhoven en werkte als arts-onderzoeker bij de cardiologie en thoraxchirurgie in Leiden. Zij is lid van de medische commissie van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) en de UIAA. Marieke is AWLS gecertificeerd en heeft het diploma in Mountain Medicine behaald in Engeland. Dit diploma heeft zij verder uitgebreid met een master in Clinical Science in Mountain Medicine, waarvoor zij onderzoek heeft gedaan naar de langetermijneffecten van hoogte hersenoedeem. Zij is medeverantwoordelijk voor de redactie van de website en is instructeur van de Mountain Medicine cursus.

Floris van den Berg

Floris is freelance huisarts en AWLS instructeur. Als expeditie dokter werkte hij o.a. op hoogte op de top van de Kilimanjaro en in de regenachtige hitte van de jungle in Belize. Als scheepsarts zocht hij de kou op in Spitsbergen, Groenland en Antarctica. In 2016 was hij een jaar als onderzoeksarts voor de European Space Agency aan het werk op Antarctica. Hij deed daar onderzoek naar o.a. naar de effecten van chronische hypobare hypoxie, isolatie en extreme kou. Floris werkte tevens samen met zijn vriendin als enige dokters in het Kikori hospital in Papua Nieuw Guinea. Zie http://www.kikori.nl voor meer info over hun project daar.

Isla Wormald

Isla Madeleine Wormald is een Britse SEH arts. Vanaf haar vroeg jeugd beklimt ze vele bergen. Tijdens haar studie ontwikkelde ze interesse in wilderness medicine Ook deed ze tijdens haar studie onderzoek in op het gebied van berggeneeskunde in Chamonix. Isla was o.a. expeditiearts & onderzoeksleider voor de British Schools Exploring Society (BSES) tijdens hun Arctic Adventure 2011 expeditie naar Spitsbergen, en Medical Officer tijdens de Himalayan Research Expedition 2011, de BSES Arctic Odyssey 2012 en op de Kilimanjaro. Isla is UIAA/ICAR DiMM gecertificeerd en is bezig met haar diploma voor International Mountain Leader (IML). Haar ambitie is op een dag een nooit eerder beklommen top te bedwingen!

Nelleke Ernsting

Na haar geneeskunde opleiding is Nelleke werkzaam geweest als militair arts bij de Landmacht. Tijdens een twee jarige opleiding heeft ze meerdere traumacursussen gevolgd om als militair arts in verschillende omstandigheden te kunnen werken. In 2012 is ze een half jaar op uitzending geweest naar Afghanistan. Inmiddels heeft zij de huisarts opleiding afgerond. In haar vrije tijd zit ze in de bergen en om die reden heeft ze in 2012 de AWLS gevolgd en in 2014 haar diploma in mountain medicine behaald.

Mattijn Buwalda

Mattijn is in 2015 bij de AWLS faculty gevoegd en hij is een van de organisatoren van de Dive & Marine Life Support cursus. Onderwijs, extreme fysiologie en militaire geneeskunde behoren tot zijn interessegebied. Hij is een technical rebreather duiker met een passie voor scheepswrakken. Als hij niet aan het duiken is dan is hij werkzaam als waarnemend anesthesioloog, op de intensive care  of in gespecialiseerde duikgeneeskundige centra overal ter wereld.

Mark Frederikse

Mark is militair spoedarts. Hij werkte op de SEH van ziekenhuizen in Nederland, Engeland en Australië maar ook als scheepsarts op grote Amerikaanse cruiseschepen. Reeds in 1991 begon zijn passie voor scuba duiken en in 2012 voltooide hij de opleiding tot duikinstructeur. Reizen en duiken zijn favoriete hobbies en pre-hospitale spoedeisende geneeskunde is zijn niche.

Yvette Keemink

Yvette is in opleiding tot huisarts en is mede verantwoordelijk voor de cursussen voor studenten en niet-medici. Tijdens haar studie Geneeskunde heeft zij onder andere coschappen gelopen in Nepal en Nieuw Zeeland. In haar vrije tijd is ze graag in de bergen om te wandelen en te (toer)skiën, of onder water om te duiken. Ze heeft de Mountain Medicine cursus en de AWLS afgerond.

Lauke Bisschops

Lauke is specialist ouderengeneeskunde en heeft eerder gewerkt als SEH-arts. Ze heeft outdoor medicine mee helpen opzetten en is nu regelmatig aanwezig bij de AWLS cursus als instructeur en grimeur. In afgelopen jaren heeft ze gewerkt als arts voor een TV programma in de Filipijnen, werkte ze als duikerarts voor een natuurorganisatie en gaat als scheepsarts regelmatig naar de Noord en Zuidpool. Daarnaast heeft ze de Kilimajaro beklommen en werkt ze regelmatig als event- en motorarts voor meerdere organisaties.

Jacco Veldhuyzen

Jacco is SEH-arts en gecertificeerd duikerarts. Tijdens zijn opleiding heeft hij naar alle hoeken van de wereld gereisd en gewerkt in Suriname en Sint Maarten. Hij heeft ervaring als scheepsarts in het Artisch gebied en is sinds 2016 AWLS instructeur. In zijn vrije tijd gaat hij graag duiken, mountainbiken, kanoën en hiken.

Lottie van Baal

Lottie is anesthesioloog in opleiding met een specifieke interesse in urgentiegeneeskunde en noodhulp. Tijdens haar opleiding deed zij klinische ervaring op in o.a. Suriname en Tanzania, en zij volgende de Nederlandse Tropencursus (NTC). Ook werkte zij voor diverse projecten in vluchtelingenkampen. In haar vrije tijd is zij het liefst zo lang en ver mogelijk weg van de bewoonde wereld. Sinds Lottie begon met klimmen in 2005 ligt haar passie vooral bij het alpinisme en is zij ’s zomers en ’s winters in te bergen te vinden. Zij heeft een diploma in Mountain Medicine en is sinds 2018 AWLS instructeur.

Annemarie Wuister

Annemarie werkt als huisarts in opleiding in Rotterdam. Ze heeft als coassistent in India en
Peru gewerkt en houdt erg van reizen en avontuur. Annemarie heeft als arts in meerdere
vluchtelingenkampen gewerkt en is nu tevens scheepsarts op de Noord- en Zuidpool. Ze
woont in Den Haag, waar zij fanatiek kitesurft. Ook is zij ook catamaraninstructeur op zee en
is verantwoordelijk voor reanimatie- en EHBOtrainingen. Op vakantie maakt zij graag
meerdaagse huttentochten in de bergen. Annemarie is AWLS-instructeur bij Outdoor
Medicine.

Jacob van Dijk

Jacob heeft geneeskunde gestudeerd in Nijmegen. Na zijn studie geneeskunde is hij F-16 gaan vliegen bij de Koninklijke Luchtmacht. Op dit moment werkt hij in Canada als exchange pilot en vliegt hij de F-18. Hij is vaak boven of onder zeeniveau te vinden in de bergen of in het water. Jacob is AWLS instructeur en is op dit moment bezig om medical examiner of divers te worden en gaat de DiMM in Nepal volgen. Het is zijn droom om in de toekomst weer volledig in de geneeskunde aan de slag te gaan. Graag wil hij dan de anesthesiologie met expeditie geneeskunde gaan combineren.

Pieter Simons

Pieter is bezig met zijn laatste jaar geneeskunde in Groningen en heeft zojuist zijn onderzoek naar shock op de IC afgerond. Hij is een gepassioneerd buitensporter, hangt vaak onder een kite, gaat water ook tegemoet met een kayak en staat graag met een snowboard in de Alpen. Hij wil zich verdiepen in de expeditie geneeskunde en gaat komende periode met een expeditiearts de Usumacinta-river in Mexico af. Hij is medeverantwoordelijk voor de website en social media van Outdoor Medicine. 

Marijn Sinkeldam

Marijn werkt als ANIOS (arts niet in opleiding tot specialist) op de spoed eisende hulp in het Bernhoven ziekenhuis, Uden. Hij deed zijn laatste coschappen in Berekum, Ghana. Na zijn bachelor heeft hij een halfjaar door Zuid-Amerika gereisd, waar hij Spaans leerde en veel hikete. In zijn vrij tijd is hij veel met sport bezig, hij heeft op hoog niveau gehandbald en is nu fervent hardloper: met name lange-trail-afstanden (in 2020 hopelijk de Utra-Tour du Mont-Blanc). Het is zijn ambitie om in de toekomst een medische professie (sportgeneeskunde) te combineren met expeditie geneeskunde. Marijn is medeverantwoordelijk voor de website en social media van Outdoor Medicine, het congress: Medicine in Extremes en het Student Outdoor Medicine weekend.

Maran Fazzi

Maran is in opleiding tot arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde. In het kader
daarvan doet ze nu haar assistentschap chirurgie in het ZGT. Hiervoor heeft ze ervaring opgedaan als
ANIOS op de intensive care, maag-darm en leverziekten en kindergeneeskunde. Ze deed stages in Thailand en Oeganda. Haar liefde voor
(wilde) dieren en natuur begon al op kinderleeftijd, maar werd opnieuw aangewakkerd toen ze als
reisbegeleider in Slovenië werkte en mee ging met allerlei buitensportactiviteiten. Zelf doet ze graag
aan bootcamp, wind- en golfsurfen en is ook wel eens in de lucht te vinden onder een paraglider.
Sindsdien 2017 is ze betrokken bij de AWLS cursus. In 2019-2020 ging Maran mee als arts op een replica van een Fenicisch zeilschip van 600 v.C., waarmee ze de
Atlantische oceaan is overgestoken.

Ambassadeur

André Kuipers

Wij zijn ontzettend trots dat André Kuipers ambassadeur van Outdoor Medicine is. André is naast tweevoudig ISS-astronaut natuurlijk Nederlands bekendste arts die zijn werk in ‘extremes’ uitvoert. Daarom is hij  een grote inspiratiebron voor ons allemaal!

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Outdoor Medicine is betrokken bij het uitoefenen van alle vormen van prehospitale geneeskunde met beperkte middelen. Helaas is dit in een groot deel van de wereld uit nood geboren. Wij willen de organisaties die medisch hulp mogelijk maken in conflictgebieden of door armoede getroffen landen zo veel mogelijk ondersteunen. In het verleden is een deel van de omzet van onze congressen geschonken aan de volgende organisaties.

Artsen zonder Grenzen
Amref Flying Doctors