Bekijk alle cursussen en congressen

Er zijn 5 aankomende evenementen
Als eerste erbij zijn?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Decompressie ziekte: een update

Duiken is een populaire activiteit. Naast het genieten van het water, is het goed om je bewust te zijn van de medische problemen die kunnen ontstaan tijdens een duik. We raden je aan om het net gepubliceerde artikel “Updates in Decompression Illness”, geschreven door Pollock en Buteau te lezen.

Engelse samenvatting

Decompression sickness and arterial gas embolism, collectively known as decompression illness (DCI), are rare but serious afflictions that can result from compressed gas diving exposures. Risk is primarily determined by the pressure-time profile but is influenced by several factors. DCI can present idiosyncratically but with a wide range of neurologic symptoms. Examination is critical for assessment in the absence of diagnostic indicators. Many conditions must be considered in the differential diagnosis. High-fraction oxygen breathing provides first aid but definitive treatment of DCI is hyperbaric oxygen.

Het volledige artikel kan hier worden gedownload (gratis tot 1 juni 2017).

Dive & Marine Life Support cursus

Houd jij van duiken? Of heb je affiniteit met andere watersporten? Outdoor Medicine organiseert een Dive & Marine Life Support (DMLS) cursus, om je kennis te laten maken met essentiële onderdelen uit de duikgeneeskunde, maritieme geneeskunde, spoedeisende- en wildernisgeneeskunde. Je leert acute en levensbedreigende aandoeningen met relatie tot watersporten voorkomen en herkennen. Ook leer je om de eerste behandeling te initiëren. De cursus bestaat voor een groot gedeelte uit praktische workshops op en rond het water van Bonaire. Experts zullen lezingen geven over onder andere de (patho)fysiologie van duiken, verdrinking, hypothermie, behandeling van steken/beten door zeedieren, trauma/letsel op zee, search & rescue bij ongevallen op het water en maritieme communicatie. De cursus is gericht op medici en paramedici, werkzaam in alle specialismen. Duiken is een integraal onderdeel van de cursus. Indien je niet kan of wilt duiken is er ook de mogelijkheid om te snorkelen. Naast het duiken zullen we ook een hele dag zeilen en een bezoek brengen aan de decompressiekamer op Bonaire.

Facts

  • Wanneer? 23-09-2017 tot 30-09-2017
  • Waar? Bonaire
  • Taal? Engels
  • Accreditatie? Er is accreditatie aangevraagd bij ABAN voor 18 punten voor alle medische specialismen (voor de Nederlandse deelnemers). Bij (vroege) inschrijving door verpleegkundigen zal ook accreditatie via V&VN aangevraagd worden.
  • Meer informatie en inschrijving.

“‹Referentie

Pollock NW, Buteau D. Updates in Decompression Illness. Emerg Med Clin North Am. 2017;35(2):301-319