Toegevoegd aan je winkelwagen

Ik ga bestellen Verder winkelen
Als eerste erbij zijn?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.
Giftig & Gevaarlijk (Specialist)
Congres
€250
21-03-2025 t/m 21-03-2025

Focus op Nederlands Talent

Dit jaar kiezen we voor talent van eigen bodem. Nederlandse experts uit diverse disciplines zullen hun kennis en kunde met ons delen. Naast inspirerende keynotes zullen er interactieve parallelsessies (Tracks) plaatsvinden in kleinere groepen. De indeling hiervan gebeurt op de dag zelf volgens het first come, first serve-principe. Naast een sterk inhoudelijk programma is er ook volop gelegenheid om elkaar te spreken en de dierentuin te bezoeken, wat inbegrepen is bij het evenement.

Het congres begint om 09:00 uur. Registratie is mogelijk vanaf 08:30 uur. We verzoeken u op tijd aanwezig te zijn om een soepele start te waarborgen. Het programma eindigt rond 18:00 uur. 

Keynotes:
Mátyás Bittenbinder – Stand van zaken in slangenland
Als bioloog en toxicoloog is Mátyás verbonden aan Naturalis en de VU Amsterdam en onderzoekt de wijze waarop slangengif effect heeft op het menselijk lichaam. Gifslangenbeten zijn een gigantisch probleem op wereldwijde schaal en eisen meer dan 100.000 doden per jaar. Als onderzoeker maakt Mátyás deel uit van een internationale groep wetenschappers die proberen een manier te vinden om het aantal doden als gevolg van slangenbeten te verminderen. Hij deelt zijn kennis op enthousiaste toon in diverse televisieprogramma’s en zal jou met hetzelfde vuur vertellen over zijn bevindingen. 

Dr. Marieke Dijkman – De wilde plukker
Marieke is als geregistreerd toxicoloog, medisch bioloog en onderzoeker werkzaam bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) en het UMC Utrecht. Daar is ze gespecialiseerd in natuurlijke toxines, de veterinaire toxicologie en betrokken bij het Nationaal Serum Depot. Na de doctoraal studie (Medische) Biologie met als specialisatierichting cardiovasculaire fysiologie aan de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam is Marieke gepromoveerd binnen de vakgroep Humane Fysiologie. Zij zal je mee nemen in de wereld van giftige paddenstoelen en andere flora,  gezondheidseffecten van toxines en behandelingen bij vergiftigingen. Ontdek waar het NVIC dagelijks mee heeft te dealen, hoe de protocollen achter de schermen tot stand komen en hoe artsen en andere professionele hulpverleners worden geadviseerd.

Martine van Zijll Langhout –  (TBC)
Martine van Zijll-Langhout leefde zes jaar lang tussen de wilde dieren in Afrika als wildlife dierenarts. Naast haar huidige werkzaamheden bij ARTIS als hoofd dierenarts en Stichting AAP, doet ze onderzoek en schrijft ze boeken. De levenslessen die ze daar heeft ervaren hebben haar gemaakt tot de persoon die ze nu is, en zijn ook erg toepasbaar op de situatie waarin we nu leven. Levenslessen over de verbinding tussen mens en natuur.

Tracks
Dr. Femke M.J. Gresnigt –  Toxidromen (TBC)

Femke Gresnigt is SEH-arts, voorzitter van de toxicologie werkgroep van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA), medisch-achterwacht van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) en organisator van SimToxNL. Recent promoveerde zij op onderzoek naar de cardiovasculaire complicaties bij recreatief drugsgebruik. Tijdens het congres zal zij dieper ingaan op toxidromen en simulatieonderwijs verzorgen. 

Esther Schadd & Kees Stijnis – Military Bites and Stings
Kolonel Esther Schadd is internist en infectioloog in het Centraal Militair Hospitaal en Universitair Medisch Centrum Utrecht. Bij defensie is ze lid van het BIO Aeromedevac Team, Adviesraad Spoedeisende Geneeskunde en actief betrokken bij het militair expertisecentrum voor extreme geneeskunde. Kees Stijnis is militair arts (kapitein-ter-zee) en internist-infectioloog, gedetacheerd vanuit het Centraal Militair Hospitaal in het Amsterdam UMC (locatie AMC). Met collega-experts van het CEAG, zeg maar het militaire RIVM, draagt hij bij aan de richtlijnen voor defensie, in situaties waarin RIVM-adviezen moeten worden vertaald naar militaire processen. Denk bij hun presentatie aan Guns, Germs, and Steel – anno 2025.

Michiel van Veelen –  Okavango Air Rescue
Michiel van Veelen is SEH-arts, onderzoeker bij EURAC Mountain Emergency Medicine in Italië en behaalde zijn Diploma in Tropical Medicine & Hygiene. Hij werkte als HEMS & Aeromedical Retrieval Physician in Botswana bij Okavango Air Rescue. Hier was Michiel verantwoordelijk voor zowel prehospitale zorg van ongedifferentieerde patiënten in de regio (de Okavango Delta) middels helikopter, als wel voor interfacilitair transport over het gehele land van complexe patiënten met een klein vliegtuig. Hoe bereid je je hier op voor, wat kan je verwachten en hoe behandel je traumata van wilde beesten?

Bosbaas  – De natuur in (TBC)
De Bosbaas heeft altijd trek in lekker eten, passie voor de schoonheid van de natuur en is dol op het inspireren van mensen. Vrienden en familie kennen hem al jarenlang als iemand die anderen enthousiast maakt over de heerlijkste eetbare wilde planten en paddenstoelen. Hij verzorgt eetbare-wilde-planten-wandelingen. Laat je inspireren door met een tour naar buiten te gaan en leer waar je op moet letten bij versnapering vers uit de natuur. 

Burgers' Zoo | Veluwe met kinderen