Bekijk alle cursussen en congressen

Er zijn 5 aankomende evenementen
Als eerste erbij zijn?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

From the field: Myiasis

Met vreugde meldt Christophe de geboorte van “Amazonia” een twee cm lange “worm” die in zijn been is gegroeid na een expeditie door de Amazone.

Christophe: “Ik had al meerdere dagen pijn in mijn been. Het verwijderen van de larve bracht enorme opluchting

\"\"

Myiasis is de aanwezigheid van vliegenlarven in het lichaam (cutaan, oraal, oculair, nasaal, urogenitaal en gastrointestinaal)

Bijna 10% van de dermatologische klachten bij reizigers, terugkerend uit de tropen land, is te wijten aan myiasis

Ongeveer 80% van de infecties treden op in Latijns Amerika (in het bijzonder in Bolivie, Peru en Brazilie) en worden veroorzaakt door de Dermatobia hominis vlieg (human bot fly). Deze vlieg legt haar eitjes door op een bloedzuigend insect (meestal een mug). Dit vector insect besmet nadien de gastheer en de groeiende larven  dringen in het lichaam van de gastheer. Daar ontwikkelen de larven zich verder gedurende 4 tot 10 weken waarna ze het lichaam van de gastheer verlaten via de furunkelopening en zich op de grond ontpoppen tot nieuwe vliegen

Ongeveer 20% van de infecties treden op in Afrika en worden overwegend veroorzaakt door de Cordylobia anthropophaga vlieg (Tumbu of Putsi fly). Deze vlieg legt haar eitjes in het zand of in kleding die te drogen hangt waarna de gastheer rechtstreeks of onrechtstreeks via de huid besmet wordt. De larven ontwikkelen zich gedurende 8 tot 10 dagen, verlaten dan de gastheer en ontpoppen tot nieuwe vliegen.

De diagnose van cutane myiasis wordt klinisch gesteld. Er ontstaan  Ã©Ã©n of meerdere, meestal pijnlijke, furunkels met een centrale holte. Vaak wordt hieruit sereus vocht afgescheiden. Beeldvorming is zelden nodig bij cutane myiasis. Indien omwille van onduidelijke klachten beeldvorming wordt uitgevoerd kan dit soms leiden tot de diagnose van myiasis op niet cutane plaatsen in het lichaam.

De behandeling van cutane myiasis bestaat uit manuele extractie. Deze is in 75% van de patiënten succesvol. Het is zinvol om de laesie enkele uren voor een extractie poging te bedekken met vaseline zodat de larve door zuurstofgebrek zelf al (deels) de holte zal proberen te verlaten. Een andere truck is lokaal lidocaïne te injecteren aan de basis van de holte waardoor de larve door de opgebouwde druk uit de holte gewerkt wordt. Indien deze manuele extractie niet mogelijk is moet de larve chirurgisch verwijderd worden.

Het toedienen van antibiotica is discutabel, indien er echter verdenking is op een secundaire infectie is dit uiteraard wel geïndiceerd.  In de praktijk krijgen echter tot 75 % van de patiënten geen antibiotica en treedt ook geen secundaire infectie op.

Christophe: “Al tien dagen stelde ik me de vraag waarom het wondje na behandeling niet genas. Bij een nieuw medisch consult werd er een tweede larve uit de wonde verwijderd! Het komt blijkbaar vaker voor dat er meerdere larven in één laesie zitten. Ik hoop dat de wond nu snel geneest”

\"\"

Met dank aan Christophe voor de fotos.

Christophe Le Saux is een Franse ultraloper en avonturier ( je kan hem volgen via zijn FB pagina).

Ref:

– Journal of Travel Medicine 2015: vol 12 ( nr 4): 232 – 236

– www.cdc.gov/parasites/myiasis/biology

– Medscape topic Myiasis