Bekijk alle cursussen en congressen

Er zijn 5 aankomende evenementen
Als eerste erbij zijn?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Gestoken door een pijlstaartrog

In de laatste Wilderness & Environmental Medicine is een interessant case report gepubliceerd. Suzuki et al beschrijven een patiënt met een gemiste traumatische pneumothorax door penetrerend nekletsel welke vermoedelijk is veroorzaakt door een pijlstaartrog tijdens het duiken. De weerhaak aan de staart kan leiden tot aanzienlijke verwondingen van dieper liggende structuren en organen ondanks een bedrieglijk kleine entree wond. Deze casus benadrukt dat het belangrijk is om een grondig onderzoek uit te voeren en op je hoeden te zijn voor overig letsel bij patiënten met penetrerend nekletsel. Het case report kan hier gelezen worden.

De pijlstaartrog komt wereldwijd voor in tropische en subtropische wateren. Ze zullen gewoonlijk de aanval alleen als defensie mechanisme gebruiken. Tijdens een aanval zal de weerhaak het slachtoffer prikken en gif injecteren.

Klinische tekenen zijn:

  • Ernstige pijn.
  • Laceratie.
  • De wond kan ischemisch en necrotisch worden. Het omliggende weefsel zal tekenen van oedeem en ontsteking tonen.

Pre-hospitale (wilderness) behandeling:

  • Primary survey adhv MARCH.
  • De wond moet tenminste 30 minuten worden geweekt in warm water (temperatuur zo warm als mogelijk, maar maximaal 45C). Dit zal de pijn verminderen. Als de pijn terugkomt, kan het weken herhaald worden.
  • De wond moet worden schoongemaakt met warme zoutoplossing.
  • Narcotica en locale anesthesie kunnen worden gebruikt om te pijn te verminderen.
  • Evacuatie.

Geïnteresseerd in duikgeneeskunde? Wij organiseren een Dive and Marine Life Support cursus. Lees hierover meer op onze website.

Referenties
Suzuki T, Takada T, Fudoji J. Traumatic Pneumothorax Associated With Penetrating Neck Injury Caused by a Stingray: A Case Report. Wilderness Environ Med. 2017;28(2):119-121.

Auerbach PS, Della-Giustina D, Ingebretsen R. Advanced wilderness life support. 8th ed. AdventureMed LLC, 2013.