Bekijk alle cursussen en congressen

Er zijn 5 aankomende evenementen
Als eerste erbij zijn?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Het gebruik van een reddingsdeken als tourniquet

Na het beoordelen van de scene safety, zijn ernstige bloedingen het eerste punt van aandacht. Een tourniquet kan worden gebruikt om ernstige bloedingen van de extremiteiten onder controle te krijgen. Aangezien een conventioneel tourniquet niet altijd beschikbaar is, hebben Salchner et al. gekeken naar de effectiviteit van een geïmproviseerde tourniquet op basis van een reddingsdeken en een carabiner.

Zij concludeerden dat in een onderzoek setting (gezonde vrijwilligers in optimale toepassingsomstandigheden) volledige arteriële occlusie werd bereikt in slechts de helft van de keren dat het geïmproviseerde tourniquet werd aangelegd, terwijl in alle gevallen 100% occlusie werd bereikt bij gebruik van het conventionele tourniquet. Bovendien duurde het langer om een geïmproviseerde tourniquet aan te leggen (94 seconden vs 27 seconden, P<0,001). De auteurs adviseren om het gebruik van geïmproviseerde tourniquets alleen te overwegen in ernstige omstandigheden met ongecontroleerde extremiteitsbloedingen en wanneer er geen commerciële tourniquets beschikbaar zijn.

Lees het hele artikel hier.

Salchner H, Isser M, Banyai L, Schachner T, Wiedermann FJ, Lederer W. Arterial Occlusion Effectiveness of Space Blanket‒Improvised Tourniquets for the Remote Setting. Wilderness Environ Med. 2023 Apr 24:S1080-6032(23)00043-1. doi: 10.1016/j.wem.2023.02.007. Epub ahead of print. PMID: 37100664.