In deze tijden na sociale isolatie en strepen door ons voorjaarsprogramma kijken wij graag vooruit naar het najaar met mooie cursussen in het verschiet. De Mountain Medicine cursus staat gepland voor september en het ziet er naar uit dat die doorgaat! Deze Alpien cursus bestaat uit een theoretisch avondprogramma met bergsport gerelateerde thema’s en een praktisch gedeelte buiten in de bergen, onder begeleiding van NKBV gidsen. Rixt van der Ende is basisarts met interesse in buitensport en acute geneeskunde. Ze kwam dit voorjaar terug aan wal na een periode als scheepsarts van de Wylde Swan. Een tallship dat acht maanden per jaar met leergierige scholieren op internationale wateren rond zeilt om hen de fijne kneepjes van het zeilen bij te brengen. Onlangs is ze gestart met de opleiding tot anesthesioloog. Vorig jaar ging Rixt mee de Alpen in met Outdoor Medicine, hieronder deelt ze haar ervaring.
Mijn eerste kennismaking met expeditie- en wildernis geneeskunde was ruim een jaar geleden bij de Advanced Wilderness Life Support cursus van Outdoor Medicine, in Soest. Als beginnend basisarts met een passie voor buitensporten én de acute geneeskunde, voelde ik me na deze cursus enorm geïnspireerd: dit smaakte naar meer! Tijdens de AWLS cursus hoorde ik voor het eerst over de Mountain Medicine cursus. Toen ik met mijn zusjes in datzelfde jaar mijn eerste huttentocht in Oostenrijk maakte en dat erg goed beviel, besloot ik ook aan deze cursus deel te nemen. Nu, achteraf, kan ik zeggen dat dát een enorm goede beslissing was!
Begin september verzamelden we met dik twintig enthousiaste en sportieve artsen en paramedici in Galtür. Vanaf daar begonnen we aan onze eerste ‘bergtocht’ richting de Jamtalhütte: ons thuis voor die week. Gedurende de wandeling hadden we de mogelijkheid elkaar te leren kennen. De groep was zeer gevarieerd, zowel in leeftijd als in achtergrond, echter werd snel duidelijk dat er één overeenkomst was: onze liefde voor de bergen.
“In het begin nog wat onwennig met onze stijgijzers, helm, karabiners, hulplijntjes en klimgordel. Maar aan het eind van de week sehr profi!” – aldus Matthias.
Door de huttentocht die ik vorig jaar had gemaakt, waarbij een hut met stromend water al een luxe was, waren mijn verwachtingen van de Jamtalhütte niet hoog. Echter, ik werd positief verrast: de hut en de slaapzalen waren ruim en schoon, er waren douches met warm water en het uitzicht was adembenemend. Een meevaller! Nog diezelfde middag werden we ingedeeld in groepen van zes en ging mijn groep onder leiding van onze Oostenrijkse bergführer Mattias bepakt en bezakt de bergen in. In het begin nog wat onwennig met onze stijgijzers, helm, karabiners, hulplijntjes en klimgordel. Maar aan het eind van de week ‘sehr profi!’, aldus Matthias.
Gedurende de week voelden wij ons steeds bekwamer in de basistechnieken van het alpinisme. Zo leerden we onder andere te wandelen en klimmen over gletsjers, navigeren in de bergen, rotsklimmen en abseilen. Bovendien kregen we instructie in het uitvoeren van spleet reddingen en oefenden we verschillende touwtechnieken. Dit alles ging gepaard met een hoop lachbuien, goede gesprekken, regelmatig buiten je comfort zone treden en genieten van de mooiste uitzichten als we weer een top hadden bedwongen.
Na een lange dag buiten en een heerlijk luxe driegangen diner geserveerd door de goedlachse Oostenrijkse huttenwaard, werden we in de avonduren vermaakt met lezingen over de (patho)fysiologie van hoogteziekte, internistische noodsituaties en traumatologie in de bergen, helikopterreddingen, tochtplanningen en verschillende workshops. Ook de berggidsen droegen hun steentje bij door ons over hun ervaringen in de bergen te vertellen, erg inspirerend!
De week vloog voorbij en werd afgesloten met een spectaculaire, waarheidsgetrouwe scenariotraining, waarbij we alles wat we geleerd hadden moesten toepassen. Deze intense en leerzame week had ik absoluut niet willen missen en de cursus heeft mijn verwachtingen meer dan waard gemaakt!
Rixt van der Ende
De Mountain Medicine cursus staat gepland voor 6 t/m 12 september in het Silvretta gebergte. Kun je niet wachten tot je weer de bergen in kunt gaan? Hieronder enige tips voor theoretische en mentale voorbereiding.
Roman
De acht bergen – Paolla Cognetti
Into thin air – Jon Krakauer
Mountain rescue doctor: Wilderness Medicine in the Extremes of Nature
– Christopher van Tilburg
Films
127 hours – Danny Boyle (ook in autobiografische roman)
Mountain – Jennifer Peedom
Alex Honnold’s Free Solo
Series
Everest Rescue – Ryan Skorecki
Theorie
Vertical Aid – Essential Wilderness Medicine for Climbers, Trekkers, and Mountaineers – Seth C. Hawkins
Alpine Climbing Techniques to Take You Higher – Mark Houston
Advanced Wilderness Life Support, sectie Altitude Medicine en Avalanches
– David Della-Giustina & Richard Ingebretsen
How to prepare for Hight Altitude? – Hannah Lock
Artikel Hoogtelijn basiscursus Alpiene technieken