Cursus 29 t/m 30 maart 2025
€350
De Maritime First Aid (MFA) cursus van Outdoor Medicine is een unieke en uitgebreide eerste hulp cursus gericht op de watersporter. Het is een introductie tot algemene medische vaardigheden op- en om het water, waar niet altijd direct medische hulp voor handen is. De inhoud van de cursus volgt de meest belangrijke aandachtspunten van eerste hulp op het water en voldoet aan de medische vereisten opgesteld door World Sailing (World Sailing Offshore Special Regulations (OSR) 2024-2025) voor offshore wedstrijdzeilers (categorie 1 t/m 4) en de Royal Yachting Association (RYA).
Meer weten? Kijk hier.
Instructeurs
‘Hijs het grootzeil!’, ‘Naar stuurboord!’, ‘Maak het anker vast‘ en ‘Haal de AED!’
De Maritime First Aid wordt verzorgd door artsen met ruime ervaring binnen en buiten het ziekenhuis.
Dirk de Vries is anesthesioloog/pijnspecialist in het Spaarne Gasthuis. Naast zijn baan in het ziekenhuis is Dirk actief als reservist bij defensie, waar hij scenario training verzorgt. De overige tijd vult hij aan met tijd in de bergen of op het water. Dirk zijn enthousiasme voor de buitensport is aanstekelijk, evenals kennis om risico’s in te dammen en letsels adequaat te behandelen.
Rixt van der Ende is in opleiding tot anesthesioloog in het LUMC. Naast haar werk in de kliniek is Rixt actief als bestuurslid bij het Nederlands Medisch Nautisch Genootschap en heeft ze de nodige zeilervaring. Ze is een actief wedstrijdzeiler, schipper bij Team Heiner en ging meermaals mee als scheepsarts, zowel op de Wylde Swan, als op de Bark Europa. Rixt zet alle zeilen bij om landrotten bij te scholen in het Zeemanschap.
Franka Würdemann is in opleiding tot orthopeed in het Reinier de Graaf. Franka gaf jarenlang les op zeilscholen van Friesland tot de Kaag, en voer tevens mee aan boord als scheepsarts van de Swan. Zij behaalde haar RYA skipper in Thailand en schipperde op een jacht tijdens de Dive & Marine Life Support. Naast een draadje met zeilen, gaat de vlieger ook op voor (kite)surfen. Met de nodige chirurgische ervaring en affiniteit voor traumatologie, wordt het opvangen van trauma slachtoffers in een prehospitale setting overzichtelijk en to-the-point gepresenteerd.
Meerwaarde
Ten opzichte van een reguliere EHBO cursus gaat deze cursus nét dat stapje verder. Zo worden er praktische vaardigheden geoefend die aan boord noodzakelijk kunnen zijn; zoals het stabiliseren van breuken en de behandeling van wonden. Er is specifiek aandacht voor ziektebeelden die op het water vaker voorkomen, voorbeelden zijn onderkoeling en verdrinking. Tevens wordt er aandacht besteed aan het verschil tussen eerste hulp op het land en op het water; wat kun je zélf doen als hulp niet dichtbij is. En we bespreken evacuatie: hoe krijg je iemand weer veilig aan wal?
De doelgroep is de recreatieve en/of professionele watersporter die tijd doorbrengt op en rond binnen- en buitenwateren. Medische kennis vooraf is niet noodzakelijk.