Michiel van Veelen, een van de oprichters van Outdoor Medicine, is met een nieuwe uitdaging begonnen. Sinds deze maand werkt hij bij Okavango Air Rescue in Maun, Botswana.
We vroegen hem om ons te vertellen wat de baan inhoudt: “Ik ben verantwoordelijk voor zowel prehospitale zorg van ongedifferentieerde patiënten in de regio (de Okavango Delta) middels een helikopter, als interfacilitair transport over het gehele land van complexe (evt. beademde) patiënten met een klein vliegtuig. Dit gaat dan om transport naar grotere instellingen met bijvoorbeeld een Intensive Care, bloedbank en een CT scanner. Het grootse gedeelte van het werk bestaat uit transport van bijvoorbeeld multitrauma patiënten, prematuren, maar ook medische casuïstiek zoals ernstige sepsis, slangenbeten etc. Dit zijn lokale patiënten met een harde medische noodzaak tot transport waarvan de kosten worden vergoed door de overheid. Dit in tegenstelling tot een aanzienlijk gedeelte van de helikopter inzetten die gefinancierd worden vanuit een zgn. ‘patronage systeem’, een lidmaatschap van ongeveer 15 Euro per jaar welke meestal betaald wordt door de werkgever of touroperator voor ofwel werknemers dan wel gasten in de toerisme sector.
Hoe is het om in de wilde natuur te werken?
“Het is natuurlijk fantastisch om in een regio in Afrika te werken waar de wildernis begint bij de rand van het dorp. Maar waar mens en dier dicht bij elkaar wonen, zijn er natuurlijk ook conflicten! Mijn eerste werkdag heb ik bijvoorbeeld een patiënte vervoerd die de voorgaande nacht was aangevallen door een olifant onderweg van haar akker naar huis. Daarbij heeft ze ernstig hoofd, thorax en bekken letsel opgelopen. Gelukkig is de transfer goed gegaan en de patiënte is op dit moment aan het herstellen van haar verwondingen.
Welke skills zijn noodzakelijk?
Qua skills is het noodzakelijk om een generalistische basis te hebben om met alle patiënten categorieën te kunnen werken waaronder kinderen en zwangeren. Specifiek is airway management, beademing en circulatoir management noodzakelijk, naast kennis van de gevolgen van luchttransport op de vitale functies.
Minstens zo belangrijk is om zowel systematisch te kunnen werken als te kunnen improviseren in een situatie met beperkte middelen. Daarbij werk je met dynamische patiënten met mogelijk onjuiste of incomplete diagnosen gesteld in kleine klinieken. Ik ben ervan overtuigd dat mijn wildernis geneeskunde training mij de basis biedt om beter in deze setting te kunnen functioneren.
Stay tuned voor meer interessante updates van Michiel in de toekomst.
Zie jij jezelf in de toekomst ook als arts in Afrika werken? Of heb je een interesse in wildernis geneeskunde, buitensporten, natuur en het Afrikaanse continent? Dan is onze African Wilderness Medicine cursus iets voor jou. Tijdens een avontuurlijke rondreis door Botswana leer je alles over belangrijke aspecten van de wildernis en expeditie geneeskunde met specifiek aandacht voor de Afrikaanse setting. Denk hierbij aan acute behandeling van slangen- en schorpioenenbeten, hyperthermie, tropische infectieziekten en hygiëne, traumata met beperkte middelen en zorg leveren ver van de gebaande paden met als doel evacuatie tot definitieve zorg. Daarnaast staan er verschillende buitensportactiviteiten op het programma zoals een walking safari, game drive, kayak- of boottocht. De cursus is gericht op medisch professionals en ABAN/GAIA accreditatie van 18 punten wordt geboden voor alle medisch specialismen. Dit jaar vindt de cursus plaats van 09-06-2018 t/m 16-06-2018. Ga naar onze event pagina voor meer informatie en inschrijving.