Outdoor Medicine opereert sinds haar oprichting in 2011 vanuit een stichting zonder winstoogmerk, genaamd Stichting Dutch Expedition & Wilderness Medical Society. Outdoor Medicine is opgericht door artsen die in Nederland opgeleid zijn en uitgebreide internationale ervaring hebben.
Doelstellingen
Outdoor Medicine heeft als doel om (internationale) samenwerking te bevorderen tussen (para)medici (en anderen) die geïnteresseerd zijn in expeditie geneeskunde, wildernisgeneeskunde of geneeskunde in extreme omstandigheden. Daarnaast is ons doel om kennis van dit vakgebied te vergroten, delen, verspreiden en ‘best medical practices’ te stimuleren.
Strategie
Wij bereiken onze doelstellingen door workshops, lezingen, cursussen, congressen, reizen en andere activiteiten op het gebied van expeditie- en wildernisgeneeskunde te organiseren. Daarnaast geven wij medisch advies voorafgaand aan en/of gedurende expedities, avontuurlijke reizen, extreme sporten of vrijwilligerswerk in afgelegen gebieden. Advies wordt zowel op afstand als ter plaatse gegeven.
Het Bestuur
Michiel van Veelen is een van de oprichters van Outdoor Medicine. Hij woont voor zijn werk graag op mooie plekken en is momenteel werkzaam als Researcher in Mountain Emergency Medicine in de Dolomieten, daarvoor was hij HEMS & Aeromedical Retrieval Physician in Botswana bij Okavango Air Rescue. Hij is Fellow kandidaat aan de Academy of Wilderness Medicine en heeft een Diploma in Tropical Medicine & Hygiene (DTM&H) en een Diploma in Mountain Medicine (DiMM). Michiel is cursusleider en instructeur van diverse cursussen. Hij is verslingerd aan kitesurfen, toerskiën, alpinisme en mountainbiken.
Anne Brants is begonnen aan een reeks cursussen in het buitenland om haar passie voor het reizen te combineren met haar beroep. Ze heeft het Diploma in Mountain Medicine behaald en is Fellow in Wilderness Medicine. Als expeditie arts is ze afgereisd naar Arctisch Noorwegen, Tanzania, Antarctica, Oman en Everest Basecamp. Anne speelde een belangrijke rol in de eerste hulpverlening op Mount Everest na de aardbeving in Nepal in 2015. Nu combineert ze haar baan als spoedeisende hulp arts met het begeleiden van expedities en is het haar missie om ervoor te zorgen dat niet medisch geschoolden niet onvoorbereid op expeditie gaan.
Pieter Simons is arts-onderzoeker bij de anesthesiologie in het LUMC. Zijn onderzoek richt zich op ademhalingsregulatie. In de toekomst hoopt hij expertise uit de kliniek mee naar buiten te kunnen nemen en vice versa. Tijdens zijn opleiding deed hij klinische ervaring op in Mexico en Oeganda in- en buiten het ziekenhuis. Bij Outdoor Medicine volgde hij de AWLS en Mountain Medicine. Tussen periodes op de SEH is hij aangemonsterd als Scheepsarts op de Sleipnir en Wylde Swan. Bij Outdoor Medicine is Pieter mede verantwoordelijk voor redactiewerk en oprichter van het Student Outdoor Medicine weekend. Naast de kliniek is hij een fervent buitensporter op het water onder een kite, op de fiets, of met een snowboard in de Alpen.
Maran Fazzi specialiseert zich tot arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde. Daarvoor heeft ze ervaring opgedaan bij verschillende specialismen in binnen- en buitenland. David Attenborough is haar idool en ze doet graag aan bootcamp, surfen en paragliden. Tijdens haar coschap bij defensie kwam ze te weten over Outdoor Medicine en is zo de AWLS gaan doen en sindsdien betrokken gebleven. In 2019-2020 is ze als arts mee geweest op een expeditie, waarbij ze op een replica van een Fenicisch zeilschip van 600 v.C. de Atlantische oceaan is overgestoken.
Het Team
Wouter Jetten is een van de oprichters van Outdoor Medicine. Hij is opgeleid als SEH-arts KNMG, met ervaring als scheepsarts in het o.a. noordpoolgebied en expeditiearts op de Kilimanjaro. Verder werkte hij in Kameroen en het Caribisch gebied. Wouter is de drijvende kracht achter de Dive & Marine Life Support (DMLS) cursus, die vanaf 2022 weer zal gaan draaien. Tevens is hij een van de cursusleiders van de AWLS en is hij op dit moment bezig met het verder uitbouwen van de gespecialiseerde cursussen binnen Outdoor Medicine en in samenwerking met andere partners. Wouters’ interesses liggen met name bij berg- & maritieme geneeskunde.
Remco Berendsen is werkzaam als anesthesioloog in het Leids Universitair Medisch Centrum, met als aandachtsgebied (kinder)cardiothoracale anesthesie. Als anesthesioloog doet hij onderzoek naar de effecten van hypoxie op het menselijke lichaam. Hij is in het bezit van het internationale diploma in mountain medicine. Hij is AWLS instructeur en cursus leider van zowel de wilderness First Aid Mountain als de Mountain Medicine cursus. Hij is mede oprichter van de Maatschap Hoogtegeneeskunde Nederland en al jaren commissie lid van de medische commissie van de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging. Zijn interesse ligt dus op het gebied van de berggeneeskunde en dan met name de gevolgen die het hooggebergte heeft op de fysiologische veranderingen en de pathologie die hierbij optreedt. Zijn huidige onderzoekslijn heeft als thema: ”How to empower the Altitude traveller?”
Dirk de Vries is anesthesioloog/pijnspecialist in het Spaarne Gasthuis. Sinds zijn vroege kinderjaren is hij in de bergen te vinden. Hij heeft een passie voor alpinisme, trad-climbing en (tour)telemarken. Hij heeft het Diploma in Mountain Medicine behaald in Oostenrijk en werkt naast zijn baan in het ziekenhuis als reservist bij defensie, waar hij scenariotrainingen geeft.
In de mountain medicine weet hij zijn passie voor de bergen jaarrond te combineren met zijn specialisme.
Maybritt Kuypers is SEH-arts KNMG en Fellow aan de Academy of Wilderness Medicine. Zij is een van de oprichters van Outdoor Medicine en opleidingsdirecteur van de AWLS. Maybritt voelt zich overal op aarde thuis; ze heeft gewerkt in de tropen, poolgebieden, in de bergen en op zee. Haar grootste passie is echter de bemande ruimtevaart. Ze is momenteel Flight Surgeon voor de European Space Agency (ESA) en ondersteunt astronautenmissies naar het internationale ruimtestation en daarbuiten…
Joost Ten Brinke is traumachirurg en deed een deel van de opleiding tot tropenarts. Hij is Fellow kandidaat aan de Academy of Wilderness Medicine en ATLS instructeur. Joost is cursusleider en instructeur van zowel de AWLS, Mountain Medicine cursus en de African Wilderness Medicine cursus. Tijdens zijn opleiding tot chirurg werkte hij in Zuid Afrika en gedurende zijn studie heeft hij onder meer co-schappen gelopen in Tanzania. In zijn vrije tijd klimt Joost graag in de Alpen, heeft hij op de top gestaan van de Kilimanjaro, schaatst hij in de natuur van Zweden, houdt hij als enthousiast imker enkele bijenvolken.
Marieke van Vessem is sportarts in opleiding in het Maxima Medisch Centrum (Veldhoven). Zij is lid van de medische commissie van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) en de UIAA. Marieke is AWLS gecertificeerd en heeft het diploma in Mountain Medicine behaald in Engeland. Daarna heeft zij een master in Clinical Science in Mountain Medicine (University of Leicester) afgerond, waarvoor zij onderzoek heeft gedaan naar de langetermijneffecten van hoogte hersenoedeem. Zij is instructeur op de Mountain Medicine cursus en de Wilderness First Aid Mountain module. Daarnaast is zij medeverantwoordelijk voor de redactie van de website. Ze houdt van mountainbiken en andere outdoor avonturen.
Esther Schadd is militair internist-infectioloog en werkt in het Centraal Militair Hospitaal & UMCU. Tijdens haar opleiding heeft ze een half jaar in Midden Amerika en 2 jaar op de Antillen gewerkt. Bij Defensie is ze o.a. lid van het BIO Aeromedevac Team, Adviesraad Spoedeisende Geneeskunde en actief betrokken bij het in oprichting zijnde militair expertise centrum voor extreme geneeskunde. Haar vrije tijd brengt ze graag door in de natuur met als meest bijzondere ervaring een trektocht van een halfjaar met haar gezin door de nationaal parken van Amerika en Canada. Sinds 2019 is ze met veel plezier AWLS instructeur.
Floris van den Berg is huisarts, duikerarts en AWLS instructeur. Als expeditiedokter werkte hij op alle 7 continenten in erg wisselende omstandigheden. Van de hoogtes in Peru en Tanzania, de jungle van Belize, naar afgelegen plekken als scheepsarts in oa Siberië, Groenland en Antarctica. In 2016 werkte hij als ESA onderzoeksarts voor 14 maanden op de afgelegen onderzoeksbasis Concordia op de Zuidpool. Hij deed daar onderzoek naar de effecten van chronische hypobare hypoxie, isolatie en extreme kou. Zijn meest recente reis ging naar Papua Nieuw Guinea, waar hij als ziekenhuisarts in een klein afgelegen ziekenhuis in de jungle werkte.
Isla Madeleine Wormald is een Britse SEH arts. Vanaf haar vroeg jeugd beklimt ze vele bergen. Tijdens haar studie ontwikkelde ze interesse in wilderness medicine Ook deed ze tijdens haar studie onderzoek in op het gebied van berggeneeskunde in Chamonix. Isla was o.a. expeditiearts & onderzoeksleider voor de British Schools Exploring Society (BSES) tijdens hun Arctic Adventure 2011 expeditie naar Spitsbergen, en Medical Officer tijdens de Himalayan Research Expedition 2011, de BSES Arctic Odyssey 2012 en op de Kilimanjaro. Isla is UIAA/ICAR DiMM gecertificeerd en is bezig met haar diploma voor International Mountain Leader (IML). Haar ambitie is op een dag een nooit eerder beklommen top te bedwingen!
Nelleke Ernsting is waarnemend huis- en scheepsarts. Ze houdt van wandelen, hardlopen, kajakken en klimmen, het laatste zowel in de bergen als in de mast van een zeilschip. Van Spitsbergen tot Antartica. Nelleke is militair arts geweest en heeft haar Diploma in Mountain Medicine en de AWLS cursus succesvol afgerond.
Ze vindt het leuk haar kennis over te brengen en zich bezig te houden met medische onderwerpen in de buitensport. In het geven van medische outdoor cursussen komen hobby en werk voor haar prachtig samen!
Mattijn Buwalda is anesthesioloog en dive medicine physician. Hij werkt als waarnemer in binnen en buitenland. Zijn hobbies zijn extreme physiology, history of military medicine en de duikgeneeskunde. Hij is lid van het bestuur van de Nederlandse vereniging voor duikgeneeskunde alwaar hij zich vooral bezig houdt met opleiding en training.
Mark Frederikse is militair spoedarts. Hij werkte op de SEH van ziekenhuizen in Nederland, Engeland en Australië maar ook als scheepsarts op grote Amerikaanse cruiseschepen. Reeds in 1991 begon zijn passie voor scuba duiken en in 2012 voltooide hij de opleiding tot duikinstructeur. Reizen en duiken zijn favoriete hobbies en pre-hospitale spoedeisende geneeskunde is zijn niche.
Yvette Keemink is huisarts en heeft recentelijk 1,5 jaar in ruraal Nieuw Zeeland gewerkt. Ook heeft ze co-schappen gelopen in Nepal en Nieuw Zeeland. Ze is mede verantwoordelijk voor de WFR en WFA cursus. In haar vrije tijd sport ze veel (o.a. triathlon) en is ze graag in de bergen om te wandelen of te (toer)skiën waar de cursussen mountain medicine en AWLS al goed van pas zijn gekomen.
Lauke Bisschops is specialist ouderengeneeskunde en heeft eerder gewerkt als SEH-arts. Ze heeft outdoor medicine mee helpen opzetten en is nu regelmatig aanwezig bij de AWLS cursus als instructeur en grimeur, met als speciale interesse verwondingen t.g.v. bliksem. In afgelopen jaren heeft ze gewerkt als arts voor de Tv productie Expeditie Robinson, werkte ze als duikerarts voor een natuurorganisatie en gaat als scheepsarts regelmatig naar de Noord en Zuidpool. Daarnaast heeft ze de Kilimajaro beklommen en werkt ze regelmatig als event- en motorarts voor meerdere organisaties.
Jacco Veldhuyzen Jacco is SEH-artsKNMG en gecertificeerd duikerarts. Momenteel werkt hij in een traumacentrum in Zuid-Oost Engeland. Tijdens zijn opleiding heeft hij naar alle hoeken van de wereld gereisd en gewerkt in Suriname en Sint Maarten. Hij heeft pre-hospitale ervaring als scheepsarts en evenementen arts. Hij is sinds 2016 actief bij Outdoor Medicine als AWLS en DMLS instructeur. In zijn vrije tijd gaat hij graag duiken, mountainbiken, kanoën en hiken.
Lottie van Baal is anesthesioloog in opleiding met een specifieke interesse in urgentiegeneeskunde en noodhulp. Tijdens haar opleiding deed zij klinische ervaring op in o.a. Suriname en Tanzania, en zij volgende de Nederlandse Tropencursus (NTC). Ook werkte zij voor diverse projecten in vluchtelingenkampen. In haar vrije tijd is zij het liefst zo lang en ver mogelijk weg van de bewoonde wereld. Sinds Lottie begon met klimmen in 2005 ligt haar passie vooral bij het alpinisme en is zij ’s zomers en ’s winters in te bergen te vinden. Zij heeft een diploma in Mountain Medicine en is sinds 2018 AWLS instructeur.
Annemarie Wuister is een van de AWLS en DMLS-instructeurs bij Outdoor Medicine. Ze werkt als waarnemend huisarts in de regio Den Haag, voornamelijk in achterstandswijken en soms ook als straatdokter in Den Haag. Ook doet ze mee aan een pilot waarbij er huisartsen op de ambulance (SPARR) werken. Ze houdt erg van reizen en avontuur. Annemarie heeft als arts in vluchtelingenkampen gewerkt en is scheepsarts op de Noord- en Zuidpool en driemaster de Eendracht. In haar vrije tijd is zij het liefste in en rond de zee in haar geboortedorp Scheveningen, waar zij fanatiek aan kitesurfen doet. Ook is zij ook catamaran instructeur bij een zeilschool in Wassenaar. Bij de kitesurf vereniging geeft zij vaak reanimatie- en EHBO trainingen aan surfers. Op vakantie maakt zij graag meerdaagse huttentochten in de bergen.
Jacob van Dijk heeft geneeskunde gestudeerd in Nijmegen. Na zijn studie geneeskunde is hij F-16 gaan vliegen bij de Koninklijke Luchtmacht. Op dit moment werkt hij in Canada als exchange pilot en vliegt hij de F-18. Hij is vaak boven of onder zeeniveau te vinden in de bergen of in het water. Jacob is AWLS instructeur, houder van de DiMM, DiDDM, FAMW en medical examiner of divers. In de toekomst wil hij weer volledig in de geneeskunde aan de slag te gaan. Graag wil hij dan SEH of anesthesie met expeditie-geneeskunde gaan combineren.
Marijn Sinkeldam is basis cardiologie en onderzoeker orthopedie in Nijmegen, na eerder SEH en IC-ervaring op te hebben gedaan. Hij deed coschappen in Ghana, reisde een door Zuid-Amerika, leerde Spaans en verkende de Andes. Marijn is een sportman; hij heeft zich toegelegd op ultra-trail-races (100-mijl bergtrail races). Zijn doel? Op termijn sportgeneeskunde combineren met expeditie geneeskunde. Marijn is oprichter van het Student Outdoor Medicine (SOM) weekend en de Trailrunning First Aid (TFA) cursus en als instructeur betrokken bij de Wilderness First Aid (WFA) en WFA Mountain. Ook is hij als reizigersgeneeskundige betrokken bij de Expeditie begeleiding.
Paul van Overbeeke is een SEH-arts uit Nederland die in verschillende afgelegen gebieden over de hele wereld gewerkt heeft en op expedities naar de Noord- en Zuidpool is geweest. Hij is AWLS-instructeur, na het volgen van cursussen in Costa Rica & Australië, en POCUS-instructeur voor Artsen Zonder Grenzen. Daarnaast heeft hij een jaar pre-hospitaal- en retrieval-geneeskunde gedaan in Darwin (Australië) voor CareFlight Air-Ambulance Service, in zowel kleine vliegtuigen als in helikopters, in het afgelegen en uitgestrekte gebied van Noord-Australië en de landen ten noorden daarvan.
Pleunie Rood is als SEH-arts werkzaam in het Erasmus MC. Ze is gepromoveerd in de chirurgie, en heeft voor werk en opleiding tijd doorgebracht in Tanzania, Zuid-Afrika, de VS en Engeland. Dit gaf haar de gelegenheid om te werken onder verschillende omstandigheden, en dit te combineren met haar passie voor reizen, natuur en outdoor sports. Ze is AWLS instructeur. Om een bijdrage te leveren aan de bestrijding van de pandemie is ze ook werkzaam als medisch eindverantwoordelijk arts voor het de COVID-19 vaccinatie programma. Naast klinisch werk zijn haar aandachtsgebieden opleiding en onderzoek.
Tim van Riessen heeft als ANIOS gewerkt op de SEH en de kinderafdeling. Zijn doel is om een baan als huisarts af te wisselen met het medisch begeleiden van expedities. In zijn vrije tijd is Tim graag buiten. Je vindt hem regelmatig in een tentje in het bos of hij is aan het klimmen in een van onze buurlanden. Tijdens zijn studie zat hij in Zuid-Afrika, Oeganda en deed hij zijn wetenschappelijke stage bij de Extremes Research Group in Wales. Bij Outdoor Medicine heeft hij de cursus Mountain Medicine gevolgd en vormt hij deel uit van de redactie en het studenten Outdoor Medicine weekend.
Crispijn van den Brand is SEH-arts en houdt zich momenteel bezig met het verder verbeteren van kwaliteit van zorg bij het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA). Hij is gepromoveerd in de spoedeisende geneeskunde op het onderwerp traumatisch hersenletsel. Crispijn woonde enige tijd in Zuid Afrika en heeft tijdens zijn opleiding onder meer co-schappen gevolgd in Suriname. Hij heeft een passie voor reizen en in het bijzonder voor wandelen in de bergen en duiken in alle uithoeken van de wereld. Hij is AWLS instructeur nadat hij eerder deelnam aan de eerste Nederlandse AWLS cursus en vervolgens cursussen volgde in Botswana en Nepal.
Willemijn Hubertus werkt als huisarts. Ze heeft een grote passie voor reizen en nieuwe landen ontdekken. Naast haar werk als huisarts is ze het liefst sportief bezig in de buitenlucht. Ze werkte in Zwitserland op de spoedeisende hulp en ontdekte daar het toerskiën. Onlangs hielp zij mee een huisartsenkliniek op Aruba op te zetten. Daar ontdekte ze er een nieuwe passie: kitesurfen. In 2015 volgde zij de mountain medicine cursus in Oostenrijk en de afgelopen zomers heeft ze verschillende gletsjer tochten gemaakt en werkte zij als scheepsarts in Spitsbergen. Het huisartsen vak en haar outdoor passie combineren vindt zij waanzinnig.
Mieke Luten
Mieke Luten werkt als waarnemend huisarts in een klein landelijk dorpje in Diever in Drenthe.
Ze deed een deel van haar medische opleiding in Australië, waar ze een nog sterker verlangen ontwikkelde om in afgelegen gebieden in de natuur te werken.
Tijdens haar coschappen nam ze deel aan de AWLS-cursus waar ze gelijkgestemde zielen vond en is sindsdien AWLS instructeur Outdoor Medicine. Mieke heeft een voorkeur voor de warmere omgevingen en werkte als expeditie arts onder meer in de Sahara bij een grote rally, bij de Floating Doctors in Panama, als ronde-arts tijdens wegraces in Nederland en deze zomer leidt ze het medische team voor The Migration Gravel race, een stage race op gravel in Kenia. Ze houdt van sporten en brengt het grootste deel van haar vrije tijd door op de gravelbike.
Feico Halbertsma is opgeleid als kinderarts-intensivist / neonatoloog en werkt nu in Maxima Medisch Centrum met als aandacht gebied acute kindergeneeskunde en sedatie. Zijn eerste baan was in een ziekenhuis in de Indiase Himalaya, waar hij nog regelmatig terugkeert voor kortdurend werken en/of lesgeven, én klimmen natuurlijk. In 2005-2006 haalde hij het Diploma in Mountain Medicine in Oostenrijk en vanaf 2017 is hij instructeur bij de Mountain Medicine cursus. In zijn vrije tijd is hij, al dan niet met zijn gezin, zoveel mogelijk in de bergen.
Ambassadeur
André Kuipers
Wij zijn ontzettend trots dat André Kuipers ambassadeur van Outdoor Medicine is. André is naast tweevoudig ISS-astronaut natuurlijk Nederlands bekendste arts die zijn werk in ‘extremes’ uitvoert. Daarom is hij een grote inspiratiebron voor ons allemaal!
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Outdoor Medicine is betrokken bij het uitoefenen van alle vormen van prehospitale geneeskunde met beperkte middelen. Helaas is dit in een groot deel van de wereld uit nood geboren. Wij willen de organisaties die medisch hulp mogelijk maken in conflictgebieden of door armoede getroffen landen zo veel mogelijk ondersteunen. In het verleden is een deel van de omzet van onze congressen geschonken aan de volgende organisaties.