Bekijk alle cursussen en congressen

Er zijn 5 aankomende evenementen
Als eerste erbij zijn?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Advances in Procedural Pain Management in Emergency Medicine

Afgelopen week had Maybritt Kuypers, een van de oprichters van Outdoor Medicine, de eer om haar proefschrift te verdedigen. De titel van haar proefschrift luidt: “Advances in Procedural Pain Management in Emergency Medicine.” Van harte gefeliciteerd, Maybritt!

Dit is een zeer belangrijke mijlpaal in haar vakgebied. Procedurele Sedatie en Analgesie (PSA) op de spoedeisende hulp wordt steeds vaker toegepast voor oncomfortabele en pijnlijke procedures, zowel binnen als buiten Nederland. Het implementeren van deze procedure is een uitdaging op zich. 

In 2012 werd er reeds een praktische NVSHA-richtlijn gepubliceerd als aanvulling op de landelijke CBO richtlijn, waar Maybritt medeauteur van was. Met een reeks prospectieve observationele cohort studies heeft Maybritt met haar coauteurs overtuigend aangetoond dat PSA op de SEH veilig kan worden uitgevoerd door SEH-artsen en AIOS SEH, mits ze de juiste training hebben genoten en de richtlijnen volgen. Bovendien heeft zij doormiddel van cross-sectionele studies aangetoond dat er nog veel ruimte voor verbetering is in ziekenhuizen waar geen SEH-artsen werkzaam zijn. Verder heeft zij door middel van een systematic review en meta-analyse aangetoond dat perifere zenuw blokkades net zo effectief zijn als PSA, maar dat zenuw blokkades  minder bijwerkingen hebben en resulteren in een kortere ligduur op de SEH . 

Tot slot heeft ze een door middel van een randomized controlled trial – onderzoek gedaan naar de meerwaarde van een nieuwe audio-videobril bij volwassenen die een pols-repostie onder lokale verdoving ondergingen op de SEH. Hoewel patiënten er enthousiast over waren had dit geen aanvullend positief  effect op de pijn of angst scores van deze patiënten – in vergelijking met convertibele therapie zonder deze bril. Het valt dus te betwijfelen of er veel meerwaarde is voor dit soort nieuwe “afleidings”- technologie in deze patiënt categorie. 

Maybritt heeft met haar promotieonderzoek een waardevolle bijdrage geleverd aan het verbeteren van pijnbeheersing in de spoedeisende geneeskunde.