Bekijk alle cursussen en congressen

Er zijn 4 aankomende evenementen
Als eerste erbij zijn?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

De Ocean Race – Medische Training

Deze week deed de Ocean Race Nederland aan. Na bijna 32.000 zeemijlen (60.000 km) voeren de deelnemers deze week de haven van Scheveningen binnen. Deze race, voorheen bekend als de Volvo Ocean Race, is één van de grootste, zwaarste en belangrijkste zeilwedstrijden ter wereld. Sinds 1973 varen de beste zeilers in zes à acht maanden rond de wereld. In vijf decennia is er veel veranderd qua kennis en materiaal, sportreglement en snelheid van de wedstrijd. Onveranderd, is het enorme uithoudingsvermogen, de uitputtingsslag, teamwork verfijnen tot kunst en de desolaatheid op de oceaan. Deze wedstrijd is zo zwaar, dat zeilers vaak gewond raken en het soms zelfs met de dood moeten bekopen. Om de impact van blessures en letsel te voorkomen en te beperken, wordt de bemanning uitvoerig getraind. In drie delen schetsen we een beeld wat er qua medische logistiek bij komt kijken: medische training, wat gaat er mee (KIT), en hoe wordt externe medische hulp georganiseerd.

In deel I: Hoe worden deze zeilers opgeleid om hun crewleden van medische zorg te voorzien?

Wat staat ze te wachten?

Overbelasting en Trauma
Vanwege de aard van de wedstrijd komt overbelasting veel voor, denk aan een “winch elbow”, letsel van de rotatorcuff en rugpijn. Daarnaast kunnen hoge snelheden tijdens de wedstrijd gepaard gaan met hoge impact en high energy trauma, waarbij zeilers soms wel drie weken verwijderd zijn van adequate medische zorg. Onlangs bijvoorbeeld, kwam het team van 11th hour in aanvaring met GUYOT, waarbij gelukkig niemand gewond raakte.

Qua incidentie zijn cijfers gerapporteerd van 3,2 letsel per persoon per race in deze categorie.1 Hierbij gaat het voornamelijk om letsel van bovenste extremiteiten (35 %), lage extremiteiten (35 %), gevolgd door letsel van de thorax (14 %) en hoofd/nek regio (13 %).1 De handen zijn het vaakst aangedaan, veroorzaakt door bewegende delen zoals katrollen en lieren. Letsel van de onderste ledematen omvat schaafwonden, kneuzingen en fracturen. Ernstiger letsels, zoals rib- en claviculafracturen en traumatisch hersenletsel komen vaker dan zelden voor. Opvallend is dat ongeveer een derde de letsels benedendeks worden opgelopen.

Ziektes
Naast overbelasting en trauma vormt ziekte meer dan de helft (56 %) van het medische leed. De meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn urineweginfecties (23 %), gastro-intestinale klachten (23 %), huidproblemen (21%) en klachten van de bovenste luchtwegen (13 %).1 Ondanks een strenge selectieprocedure komt zeeziekte ook nog regelmatig voor (15 %), dus er is nog hoop voor zeezieke landrotten die mee willen draaien met de wereldtop.

Medische voorbereiding

De voorbereidingen voor de deelnemende teams zijn immens. Een klein, maar belangrijk onderdeel daarvan, bestaat uit medische scholing en veiligheid- en survival training. Alle bemanningsleden worden basisvaardigheden aangeleerd, en tenminste één bemanningslid wordt geschoold met extra vaardigheden. Sommigen hebben bijvoorbeeld een opleiding genoten als Emergency Medical Technician. In onderstaande video vertelt Spike Briggs, een anesthesioloog-intensivist met een achtergrond in het begeleiden van offshore zeilwedstrijden, wat daarbij komt kijken.

Hoe zo’n voorbereiding eruitziet voor de bemanning, lees je in dit blogartikel van het 11th hour racing team en in onderstaande video van Camper. Het vertoont veel overeenkomsten met de Wilderness First Aid (WFA) en BLS cursus. Daarnaast worden veel praktische vaardigheden aangeleerd zoals infuus prikken, gipsen en katheters plaatsen.

Mariners Medico Guide
Ben jij zelf vaak op de zee of oceaan te vinden ver weg van de huisarts en het ziekenhuis? Kijk dan eens naar de gratis offline app: Mariners Medico Guide voor Android of Iphone. In die app heb je veel betrouwbare informatie beschikbaar over (spoedeisende) klachten, letsels, medicatie én wanneer het verstandig is om met de Telemedical Maritime Assistance Service te overleggen. Handig, die nummers staan dan ook gelijk in deze app.

Vervolg
Benieuwd wat ermee gaat in de medische kit als elke kilo telt? En hoe de externe medische begeleiding geregeld is voor deze wedstrijden? Lees dan binnenkort deel II en III op de website.

Bronnen:
1) Extreme Sailing Medicine | Injuries and Illnesses – Francesco Feletti and Andrea Aliverti