Bekijk alle cursussen en congressen

Er zijn 4 aankomende evenementen
Als eerste erbij zijn?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Jungle Medicine 2023

Een week lang alles leren over infectieziekten van de tropen en het bieden van eerste hulp in outdoor omstandigheden in een betoverend mooi Suriname. Wie wil dat nou niet?

Het aanbod van de reis spookte al een tijdje in mijn gedachten, maar ik had ook twijfel. Overnachten in een hangmat, een trekking door de jungle, vliegen in de tijd van vliegschaamte, geen mobiel bereik hebben voor het thuisfront: kon ik dit wel? En wat heb ik aan deze scholing in mijn dagelijks werk als huisarts?

Doorslaggevend voor mij was dat de scholing ook door LCR geaccrediteerd is, waardoor het ook voor mij als reizigersgeneeskundig huisarts meetelt. Met 20 andere deelnemers, 5 instructeurs en de Surinaamse gidsen startten we in Paramaribo met een gezellige borrel. De volgende dag begon de reis met bus en daarna boot richting Kumalu Dream Island, een resort aan de Surinamerivier waar we twee nachten verbleven.

Hier hadden we een groot aantal lezingen: over infectieziekten, reizigersdiarree, gevaarlijke dieren in de jungle, en de structuur van het benaderen van een patiënt in outdoor omstandigheden. De lezingen werden afgewisseld met praktische rondes zoals leren spalken, samenstellen van je medicatiekit, navigeren en het verplaatsen van een patiënt.

blank

Na twee dagen trokken we per boot verder de diepte van de jungle in. De reis is onvergetelijk: bij stroomversnellingen moesten we de boot de rivier opduwen en alle spullen uit de boot halen. We brachten een bezoek aan de kapitein van een van de laatste dorpen voordat we in een echt onbewoond gebied kwamen. Dit beleefdheidsbezoek is tevens onderdeel van een ritueel: na zo’n bezoek komen de inwoners je te hulp, mocht je in nood verkeren.

blank

Op het eiland Sintiadam maakten we ons kamp. We installeerden onze hangmatten tussen de bomen en kregen de instructie om altijd goed op te letten waar je een stap zet: er kan immers altijd een slang zitten! Dit werd op de laatste avond ook duidelijk toen onze gids een giftige lanspuntslang vlakbij mijn hangmat te pakken kreeg…

blank

We hebben op Sintiadam veel scenario trainingen gedaan. We oefenden hierbij de techniek van het benaderen van een patiënt volgens de MARCH-methode. Van de instructeurs kreeg je meteen feedback op je handelen, wat erg prettig was. Samen met de gidsen trokken we door de jungle en vertelden zij veel over de bomen en planten die zij gebruiken als medicatie. Ook lieten ze zien hoe zij myiasis behandelen (larve die onderhuids zit) toen een van hen daar last van had. Bijzonder om te zien hoe goed je je deze omgeving moet kennen, om er te kunnen (over) leven. Bij het kampvuur een indrukwekkend verhaal van de gids over zijn tweeweekse overlevingstocht door de jungle om vier Duitse toeristen te redden.

blank

Onze groep was zeer divers: naast tropenartsen waren er basisartsen, SEH-artsen, internisten, een tandarts, huisartsen, een anesthesist, een psychiater, een jeugdarts en zelfs een klinisch geriater mee. Dat bracht veel input en ook in de vrije tijd was er veel uitwisseling over de verschillende vakgebieden. De tandarts gaf zelf nog een lezing over acute tandheelkundige zorg en er was zelfs een tandheelkundig scenario om te oefenen.

blank

Ik vond het een heel bijzondere reis en nascholing. En ja, ik heb er zelfs wat aan in mijn dagelijkse praktijk als huisarts. Acute patiënten komen ook in de huisartspraktijk voor, en het is goed om met regelmaat een gestructureerde benadering te trainen.

Auteur: Lotte Kleijer