Bekijk alle cursussen en congressen

Er zijn 5 aankomende evenementen
Als eerste erbij zijn?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Nagenieten van de winter

Onderstaande ervaring werd geschreven door Roy Salden, AIOS anesthesie regio Utrecht, en deelnemer van de éérste editie van de Mountain Medicine Winter Edition. Enthousiast geworden na het lezen van zijn verhaal? Hou de website in de gaten voor de volgende editie en meld je aan voor de nieuwsbrief!

Het cursusaanbod van Outdoor Medicine is uitgebreid met de Mountain Medicine Winter Edition; de eerste editie was één groot succes. Het was voor alle deelnemers een unieke ervaring waar bergsport en acute geneeskunde samenkwamen.

De cursus bestond uit een intensief programma dat werd georganiseerd vanuit een berghut op ruim 2000 meter hoogte. Elke ochtend werden de bergen rondom de hut verkend middels toerskiën of splitboarden. In de middagen waren er skillstations en vóór en na het diner werden interessante lezingen gegeven.

Het toerskiën was een bijzondere ervaring. De deelnemers werden ingedeeld in verschillende groepen en op sleeptouw genomen door lokale berggidsen die het gebied op hun duimpje kenden. Ook voor de deelnemers die enkel op pistes geskied hadden was het een goed-toegankelijke cursus. Gedurende de tochten werd onderwijs gegeven over lawinekunde, bergreddingen en de bergrijke omgeving. Want hoe herken je eigenlijk een gevaarlijke helling? Welke waarschuwingen geeft de natuur je wanneer er lawines dreigen? Hoe onderzoekt men de verschillende sneeuwlagen in het veld?

De middagen werden gevuld met skillstations en workshops door de berggidsen en de instructeurs van Outdoor Medicine.
Bij deze workshops werd geoefend met het maken van noodbivaks, het redden van patiënten met berggerelateerde ongevallen en scenario’s over wildernisgeneeskunde. De cursisten hadden zeer diverse achtergronden hetgeen de kruisbestuiving zienderogen ten goede kwam. Achtergrond noch niveau maakte uit. Van verpleegkundige tot specialist, iedereen kan instappen bij deze avontuurlijke cursus. 

Vóór en na het avondeten – elke avond een driegangendiner – waren er lezingen over de meest interessante onderwerpen. Sprekers waren Nederlandstalig en namen een berg aan praktijkvoorbeelden mee van hun eigen werkterrein. De Italiaanse gastspreker verzorgde zijn presentatie natuurlijk in het Engels.

Er werd gevarieerde casuïstiek besproken: van excursies over de hele wereld tot noodgevallen vlak bij huis, en van triage van patiënten tot spannende casuïstiek over helikopterreddingen: allerhande scenario’s passeerden de revue. Overigens weet je zeker dat je ná deze cursus je medische uitrusting zult aanvullen met allemaal nieuwe gadgets.

Om niet al te veel weg te geven voor toekomstige deelnemers kan er niet al te veel vermeld worden over de scenario’s, maar wat was het spannend! … en leuk om te zien hoe meteen alle opgedane kennis toegepast kon worden in de wildernis.

Terugkijkend op deze eerste editie van Mountain Medicine Winter Edition kan men stellen dat het een indrukwekkende week was met vele ontzettende ervaringen. Blauwe hemels, goede sfeer, zonovergoten Dolomieten, leerzame theorie en ijle lucht. Wat een avontuur!