Bekijk alle cursussen en congressen

Er zijn 5 aankomende evenementen
Als eerste erbij zijn?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Outdoor Medicine en Siilo slaan de handen ineen

De niche van de expeditie geneeskunde in Nederland wordt steeds wat groter dan een niche. Het aantal geslaagde cursisten bij Outdoor Medicine neemt ieder jaar toe, zodat er nog meer dokters op pad kunnen om groepen avonturiers te begeleiden. Maar waar kun je terecht met een korte vraag als je nog even iets wilt checken? Waar kun je iets overleggen met een collega die kennis van zaken heeft? De order ICC expeditie-arts bestaat (nog) niet in het elektronisch patiëntendossier. Zodoende, zoals met bijna alle zorg in Nederland, is er ook binnen de expeditie geneeskunde behoefte aan centralisatie.

Mieke Luten, huisarts en AWLS-instructeur van Outdoor Medicine, heeft een samenwerking opgezet tussen Outdoor Medicine en Siilo. Dit is een beveiligd en laagdrempelig communicatiemedium voor zorgmedewerkers om patiëntgevoelige informatie te delen. Dit is begonnen nadat Mieke tijdens een project in de jungle van Panama medische casuïstiek middels deze app op een veilige manier kon overleggen met collega’s in Nederland. Siilo faciliteert haar en haar onderneming als arts tijdens de Migration Gravel Race in Kenia (waar zij het medisch team zal leiden), waarna zij vervolgens als deelnemer mee zal doen aan de 850km lange Evolution Gravel Race in Tanzania. Beide vinden plaats in juni 2022, dus we kijken uit naar dit waanzinnige avontuur!

Dankzij deze samenwerking hebben Outdoor Medicine en Siilo elkaar gevonden en de handen ineen geslagen. In de app van Siilo is een centraal platform ingericht waarop medici elkaar laagdrempelig kunnen raadplegen over alles wat met expeditie- en wildernisgeneeskunde te maken heeft. Binnen het platform zijn verschillende onderwerpen overzichtelijk gegroepeerd. Vanuit Outdoor Medicine zijn er experts die meelezen en/of praten, maar ook onderling is er genoeg ruimte voor discussie. Dit kan gaan over de te treffen voorbereidingen voor een project of juist over wat te doen met bepaalde aandoeningen tijdens een expeditie. Ook kan beeldmateriaal veilig gedeeld worden zodat een passend advies gegeven kan worden. Nota bene: het betreft géén spoeddienst. In geval van acute situaties dient altijd gebruik gemaakt te worden van lokale hulpverlening of eigen expertise.

Wil je aansluiten bij deze unieke groep? Scan de QR-code of klink op deze link. En dan spreken we elkaar snel!