Bekijk alle cursussen en congressen

Er zijn 4 aankomende evenementen
Als eerste erbij zijn?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Online refereeravond LUMC: “De hordes van een topsporter”

Op 15 april 2021 wordt er vanuit de afdeling anesthesiologie van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) een refereeravond georganiseerd met als thema topsport. De titel luidt “De hordes van een topsporter”.

De ambitie om te winnen kan van een topsporter en het team dat de sporter omringt een soort Icarus maken. Het beroemde verhaal van Icarus uit de Griekse Mythologie verwoordt het gevolg van hoogmoed en overambitie. Gerard Rietjens zal ons een kijkje achter de schermen geven van een pro tour wielerploeg. Hein Daanen zal een overzicht geven wat er voor nodig is om te presteren in hitte in relatie tot de zomerspelen van 2021 in Tokyo. Tot slot zal Bengt Kayser ons meenemen in de “spirit of sport” waarin onder andere tuning en doping behandeld worden met als ultieme vraag; waar ligt de grens?

De avondvoorzitter is Remco Rerendsen.
Aanmelden kan via [email protected]

Sprekers

Gerard Rietjens

blank

Gerard Rietjens studeerde Bewegingswetenschappen aan de Faculteit der Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht en heeft een tweede master gevolgd aan de Universiteit van Otaga, Dunedin, Nieuw-Zeeland. Zijn promotie ging over de voorbereiding van Olympische duursporters ter voorbereiding op de Olympische Spelen van Sydney 2000.

Na afronding van zijn promotieonderzoek in 2002 is hij gaan werken voor het Nederlands Olympisch Comité en was hij tijdens de Olympische Spelen van 2000, 2004 en 2008 lid van de Nederlandse Olympische ploeg (medische staf) en werd hij ook staflid van de professionele TVM schaatsploeg in 2003. Op dit moment werkt hij als inspanningsfysioloog en embedded scientist voor zowel defensie als de JumboVisma Pro-Tour wegwielerploeg. Als teamlid van de prestatiestaf is hij verantwoordelijk voor de uitvoering van de inspanningstesten in het veld en lab, en voor een optimale aerodynamica van fiets en renner. Daarnaast is hij ook verantwoordelijk voor het vertalen van wetenschappelijk onderzoek naar toepasbaarheid in het veld.

Hein Daanen

blank

Hein Daanen is hoogleraar inspanningsfysiologie aan de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam met als specialisatie Thermofysiologie. Hij heeft 26 jaar bij TNO gewerkt, vooral op defensiegebied; momenteel zijn atleten en kwetsbare mensen de voornaamste onderzoeksgroepen. Hij is ook opleidingsdirecteur van de master bewegingswetenschappen en directeur van SizingScience, een bedrijf gespecialiseerd in maatvoering van producten.

Bengt Kayser

blank

Bengt Kayser studeerde geneeskunde (MD) aan de Universiteit van Amsterdam in Nederland en begon vervolgens een academische carrière op het gebied van inspanningsfysiologie met een speciale belangstelling voor hypoxie. Na het behalen van zijn eerste doctoraat in inspanningsfysiologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, Nederland, werkte hij aan de McGill University in Montreal, Canada, alvorens over te stappen naar de Universiteit van Genève in Zwitserland. Na de voorbereiding van de fusie van de instituten voor sport- en bewegingswetenschappen van Lausanne en Genève is hij sinds 2013 verbonden aan de Universiteit van Lausanne, waar hij leiding geeft aan het Instituut voor Sportwetenschappen.

Zijn onderzoeksinteresses betreffen de factoren die duurtrainingsprestaties beperken, hoogtegeneeskunde en -fysiologie, ademhalingsmechanica en gasuitwisseling tijdens inspanning, en de relatie tussen fysieke activiteit, energiebalans en (volks)gezondheid in verschillende settings. Hij is ook zeer geïnteresseerd in de ethiek van doping en antidoping, menselijke verbetering en middelengebruik in het algemeen. Hij heeft uitgebreid gepubliceerd op dit gebied en een kritische stem bijgedragen aan het antidopingdebat, waarbij hij het huidige antidopingbeleid in een breder maatschappelijk perspectief plaatst dan alleen de topsport. In mei 2018 verdedigde hij een tweede doctoraalscriptie over dit onderwerp aan de Katholieke Universiteit Leuven in België.

Aanmelden kan via [email protected]