Bekijk alle cursussen en congressen

Er zijn 5 aankomende evenementen
Als eerste erbij zijn?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

AWLS april 2022

Het cursusaanbod van Outdoor Medicine biedt steeds meer variatie. De avontuurlijke zorgprofessional van vandaag kan zich bij ons laten trainen in de behandeling van patiënten in allerlei extreme omstandigheden: een duiker met een barotrauma (cursus Dive & Marine Life support), een alpinist met High Altitude Cerebral Edema (cursus Mountain Medicine) of een safariganger met een slangenbeet (Wilderness Medicine). Kijk voor ons complete aanbod eens bij onze cursussen en ontdek waar jouw werk en passie samenkomen!

Voordat dit gevarieerde assortiment bestond, is Outdoor Medicine begonnen met het aanbieden van één cursus, namelijk de Advanced Wilderness Life Support (AWLS). En na ruim 10 jaar wordt deze internationaal gecertificeerde cursus nog steeds met veel enthousiasme gegeven door een groep inspirerende instructeurs. Tot mijn genoegen heb ik zelf de laatste editie van april ’22 kunnen bijwonen.

De inspirerende instructeurs

De AWLS is een toegankelijke cursus voor medici die geïnteresseerd zijn in expeditie geneeskunde, zelf vaak op avontuur gaan of voor degenen die gewoon eens iets anders willen leren. Het vindt plaats in de bosrijke omgeving van Soest. Er worden uitstapjes gemaakt naar de nabijgelegen Soesterduinen; een plek die de benaming Wilderness eer aan doet en waar menigeen zich waant in zuidelijk Afrika. Drie dagen werden we ondergedompeld in de wildernis geneeskunde, waarbij theoretische praatjes (opgeleukt met ervaringen uit eigen doos) vliegensvlug werden afgewisseld met het opdoen van handige skills of hands-on scenario’s (opgeleukt door de goede acteerkunsten van de instructeurs). Door de aaneenschakeling van deze stuk-voor-stuk buitengewoon bijzondere lessen vergeet men bijna dat het weekend dient te worden afgesloten met een theorie- en praktijkexamen. Gelukkig is ook bij deze editie iedereen met vlag en wimpel geslaagd! Gefeliciteerd allemaal!

Groepje groen op zoek naar hun volgende lotusslachtoffer

Daarbij was het hartverwarmend om te ervaren dat je in de medische wereld als buitensportgekkie niet alleen staat. Want naast de instructeurs trekt deze cursus een gevarieerde groep cursisten aan. Een verpleegkundige van de daklozenopvang wilde graag zijn kennis uitbreiden op het gebied van pre-hospitale geneeskunde, een intensivist met buitensporthobby’s wilde voor zijn nascholing eens een keer ‘iets anders’ en een medisch adviseur van Artsen zonder Grenzen wilde opnieuw hands-on ervaring opdoen. Daarbij varieerde de groep van jonge basisartsen tot gepensioneerde huisartsen, maar allemaal hadden ze één ding in gemeen: zodra er medische zorg verleend diende te worden aan kritieke lotus-slachtoffers, was niemand bang om vieze handen te krijgen. Stokken werden uit de bosjes getrokken om geïmproviseerde tourniquets aan te leggen of patiënten werden in hypothermic wraps gewikkeld om snel doch comfortabel geëvacueerd te kunnen worden.

Kortom, een cursus vol inspiratie en verassingen voor buitenmensen met een medische achtergrond. Meld je snel aan voor de volgende editie in november 2022!

Lekker warm en ingebakerd in de hypothermic wrap
7.00u, klaar voor een rondje rennen!